دونالد ترامپ روز یکشنبه بسیاری از علاقهمندان به ارزهای دیجیتال را شگفتزده کرد؛ او اعلام کرد که آلتکوینهایی مانند اتریوم (Ether)، ریپل (XRP)، سولانا (Solana) و کاردانو (Cardano) در کنار بیتکوین، بخشی از ذخایر ملی ارز دیجیتال آمریکا خواهند بود.
اما این تصمیم مورد استقبال بسیاری از طرفداران سرسخت بیتکوین، معروف به “بیتکوین ماکسیها” (Bitcoin Maxis)، قرار نگرفت. این گروه معتقدند که بیتکوین تنها ارز دیجیتالی است که ارزش نگهداری دارد. حتی برخی از سرمایهگذاران قدیمی در بازار کریپتو، که خودشان روی این آلتکوینها سرمایهگذاری کردهاند، از این تصمیم چندان راضی نبودند.
آنتونی پومپلیانو، یکی از تأثیرگذاران و سرمایهگذاران حوزه کریپتو، که گفته بود “سولانا دومین دارایی بزرگ کریپتویی ما است”، در خبرنامه روز دوشنبه خود نوشت که تنها بیتکوین شایستگی حضور در ذخایر راهبردی را دارد. او به ویژگیهای غیرمتمرکز بودن و سایر خصوصیات بیتکوین اشاره کرد که آن را، به تعبیر حامیانش، به “طلای دیجیتال” تبدیل کرده است.
وی نوشت:
“به جای آنکه ایالات متحده ذخیرهای از پول سخت (Hard Money) ایجاد کند، که به دلیل عرضه محدود، ارتباط با انرژی ارزان و پشتیبانی قویترین شبکه کامپیوتری جهان دارای اهمیت راهبردی است، به نظر میرسد ما مجموعهای تصادفی از ارزهایی را دریافت میکنیم که تنها باعث ثروتمند شدن افراد درون این پروژهها و سازندگان این ارزها، به قیمت از دست دادن سرمایه مالیاتدهندگان آمریکایی خواهد شد.”
تایلر و کامرون وینکلووس، میلیاردهای مشهور و صاحبان صرافی جمینای (Gemini) که مقادیر زیادی بیتکوین در اختیار دارند، نیز با این تصمیم مخالفت کردند. تایلر وینکلووس در پلتفرم X نوشت:
“بسیاری از این داراییها در جمینای برای خرید و فروش لیست شدهاند و از فرآیندهای نظارتی سختگیرانه ما عبور کردهاند، اما برای یک ذخیره راهبردی، استانداردی متفاوت نیاز است. یک دارایی باید پول سخت و ذخیره ارزش اثباتشدهای مانند طلا باشد.”
مدیرعامل صرافی کوینبیس (Coinbase)، برایان آرمسترانگ، نیز در واکنش به این موضوع گفت که هنوز در حال بررسی این تصمیم است، اما افزود:
“احتمالاً فقط بیتکوین بهترین گزینه خواهد بود.”
چرا فقط بیتکوین؟
درحالیکه همه این داراییها تحت عنوان ارز دیجیتال شناخته میشوند، اما تفاوتهای زیادی میان آنها وجود دارد. آلتکوینها، بهطور کلی، نوسان بیشتری نسبت به بیتکوین دارند. برای مثال، طبق دادههای کوینمارکتکپ (CoinMarketCap)، کاردانو بین سپتامبر ۲۰۲۱ تا سپتامبر ۲۰۲۳ حدود ۹۲٪ از ارزش خود را از دست داد. سولانا بین اواخر ۲۰۲۱ تا اواخر ۲۰۲۲ حدود ۹۶٪ سقوط کرد، و ریپل بین سالهای ۲۰۱۸ تا اوایل ۲۰۲۰ حدود ۹۵٪ کاهش یافت.
حتی بیتکوین بین اواخر ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۲ حدود ۷۴٪ افت قیمت داشت، و اتریوم نیز در همان بازه زمانی حدود ۷۸٪ سقوط کرد. این رمزارزها از نظر میزان تمرکز، مدل غیرمتمرکز بودن و کاربری نیز تفاوتهای اساسی دارند. برای مثال، در حالی که اتریوم دارای ۴۸ میلیارد دلار سرمایه قفلشده در برنامههای مالی غیرمتمرکز (DeFi) است و بیتکوین ۵.۵ میلیارد دلار سرمایه قفلشده دارد، این رقم برای کاردانو تنها ۳۵۴ میلیون دلار است. شبکه ریپل نیز با تنها ۸۰ میلیون دلار سرمایه قفلشده، حتی کوچکتر از این است.
ادوارد چین، همبنیانگذار شرکت سرمایهگذاری پاراتاکسیس کپیتال (Parataxis Capital)، هشدار داد که اضافه شدن این آلتکوینها به ذخایر ملی میتواند باعث ورود دیگر ارزهای دیجیتال، از جمله میمکوینها و داراییهای دیجیتال با کاربردهای مشکوک، به این فضا شود.
ترامپ پیش از اعلام این تصمیم، میمکوین اختصاصی خود را راهاندازی کرد که از زمان اوج خود در ژانویه، ۸۳٪ از ارزشش را از دست داده است.
لابیگری و فشارهای پشت پرده
با آغاز بحث انتخاب ارزهای دیجیتال برای ذخایر ملی، گروههای مختلف در واشنگتن مشغول تبلیغ کوینهای مورد نظر خود هستند. برخی از حامیان آلتکوینهایی مانند ریپل (XRP) قبلاً با ترامپ ملاقات کرده یا به کمیته تحلیف او کمکهای مالی اهدا کردهاند. برخی دیگر نیز در حال مذاکره با مقامات کاخ سفید مانند “دیوید ساکس”، رئیس امور ارزهای دیجیتال، و “بو هاینس”، مدیر شورای مشاوران داراییهای دیجیتال، هستند.
جف گارزیک، یکی از توسعهدهندگان اولیه بیتکوین، در پستی کنایهآمیز نوشت:
“جنگ برای تعیین اینکه کدام کریپتو داخل ذخایر ملی باشد و کدام نباشد، بهاندازه شورای اول نیقیه (Council of Nicaea) پرتنش خواهد شد.”
برای کسانی که با این ارجاع تاریخی آشنا نیستند: در این شورا تلاش شد تا تاریخ یکسانی برای عید پاک تعیین شود، اما به نتیجه نرسیدند.
حمایت هواداران آلتکوینها
البته حامیان آلتکوینها از تصمیم ترامپ استقبال کردهاند. برد گارلینگهاوس، مدیرعامل شرکت ریپل، در پستی در X نوشت:
“ماکسیمالیسم، دشمن پیشرفت این صنعت است.”
در طول تاریخ، ذخایر راهبردی ایالات متحده شامل طلا، نفت و حتی پنیر بوده است. حالا، به نظر میرسد که برخی از ماکسیها فکر میکنند ذخایر جدید، چیزی جز پنیر دیجیتال نخواهد بود!
نگاهی به داراییهای دیجیتال دولت آمریکا
ایالات متحده در حال حاضر دارای حدود ۱۶ میلیارد دلار بیتکوین است و همچنین مقدار کمی اتریوم و سایر توکنها در اختیار دارداما هیچکدام از آنها شامل سه رمزارزی که ترامپ بهعنوان ذخیره راهبردی معرفی کرده، نیستند.