به گزارش نبضارز به نقل از پیوست، طبق نامهای که از سوی شاپرک برای سازمان نظام صنفی رایانهای کشور ارسال شده است کارگزاریهای رمزارزی موظف هستند تا ۱۰ ردیف اطلاعات خاص را در اختیار شاپرک قرار دهند.
اطلاعات ثبتی شرکتَ اطلاعات مدیرعامل و هیات مدیره وسهامداران شرکت، اطلاعات کارمندان دارای دسترسی به اطلاعات نهانی سامانه معاملاتی از جمله اطلاعاتی است که باید در اختیار شاپرک قرار گیرد.
همچنین در این نامه تاکید شده است که طبق دوازدهمین جلسه کمیته تنظیم سیاستهای بانک مرکزی در حوزه رمزپولها کارگزاریهای حوزه رمزارز یا صرافیهای رمزارزی باید مشخصات حساب واحد رادر اختیار شاپرک قرار دهند. معرفی حسابی که جهت دریافت وجوه ریالی از طریق درگاه پرداخت و نیز جهت واریز مبالغ کاربران مورد استفاده قرار میگیرد.
درگاههای پرداخت رمزارزی از تاریخ ۶ دیماه مسدود شدهاند و پرداختیارها اجازه سرویسدهی به آنها را ندارند. هفته گذشته شاپرک در نامهای به پرداختیارها اعلام کرد که آنها اجازه ارائه سرویس به صرافیهای رمزارزی ندارند و صرافیهای رمزارزی برای دریافت سرویس میتوانند به بانکها یا شرکتهای پرداخت الکترونیکی مراجعه کنند و سرویس مورد نیاز خود را از آنان دریافت کنند.
از دیگر اطلاعاتی که باید کارگزاریهای رمزارز در اختیار شاپرک قرار دهند صورتهای مالی حسابرسی شده سه سال اخیر و صورتهای مالی حسابرسی نشده سال اخیر است. همچنین آنها باید ریز تراکنشهای مبتنی بر حسابهای دریافت وجوه ریالی سکوی مبادله مرزپول در سه سال اخیر را نیز در اختیار شاپرک قرار دهند.
پس از اعلام ممنوعیت پرداختیارها از ارائه سرویس به صرافیهای رمزارزی پرداختیارها طی جلسات مختلف در حال مذاکره با بانک مرکزی و شاپرک بودند تا این امکان دوباره فراهم شود البته در این نامه هنوز هیچ اشارهای به اینکه پرداختیارها میتوانند خدمات مورد نیاز درگاههای پرداخت را ارائه کنند یا خیر اشاره نشده است.
بر اساس این شرایط صرافیهای رمزارزی باید سازوکار نگهداری رمزپولهای کاربران در کیف پولیهای سکوی مبادله رمزارز را به شاپرک اعلام کنند. اعلام میزان ذخایر رمزپول (POR) به صورت تفکیکی درباره تمامی رمزپولها در حال مبادله درسکو از دیگر شرایط در نظر گرفته شده برای باز شدن درگاههای پرداخت صرافیهای رمزارزی است.
بر این اساس کلیه اطلاعات مربوط به سفارشات و معاملات نهایی شده کاربران نزد کارگزاران رمزپول (Order Book) با تاریخچه معاملات برای سکوهای OTC به صورت برخط از طریق رابط API و همچنین ارائه اطلاعات تجمعی سه ماه گذشته در قالب لوح فشرده صورت گیرد.
در این نامه تاکید شده است در صورت ارائه نشدن موارد اعلامی تا ۳۰ دی ماه ( فردا) بانک مرکزی و شاپرک هیچگونه مسئولیتی در خصوص تاخیر یا عدم بازگشایی درگاههای سکوهای مبادله رمزپول نداشته و لیست کسب و کارهایی که در این همکاری نکنند جهت پیگیری اقدامات قانونی بعدی به بانک مرکزی اعلام میشود.
همچنین امیرحسین شبیری، مدیرعامل شاپرک درباره بازگشایی درگاههای پرداخت صرافیهای رمزارزی از طریق درگاههای پرداخت پرداختیارها یا PSPها اعلام کرد بر اساس شرایط جدید شاپرک فعلا بازگشایی درگاههای پرداخت صرافیهای رمزارزی از طریق درگاه پرداخت PSPها خواهد بود.
این تصمیم میتواند رشد اکوسیستم رمزارز در کشور را با کندی مواجه کند. بسیاری از استارتاپهای فعال در این حوزه به زیرساختهای پرداخت وابسته هستند و قطع درگاههای پرداخت فعالیت آنها را به شدت تحت تأثیر قرار داده است.
مهلت کوتاه تعیینشده برای ارائه اطلاعات میتواند برای برخی صرافیها چالشبرانگیز باشد. به نظر میرسد بانک مرکزی باید یک دوره زمانی طولانیتر برای انطباق و فراهم کردن اطلاعات مورد نیاز در نظر بگیرد.
برخی از فعالان حوزه رمزارز معتقدند که بانک مرکزی و شاپرک باید فرآیندهای تصمیمگیری خود را شفافتر کرده و تعامل بیشتری با فعالان این حوزه داشته باشند. ارتباطات بهتر و ارائه راهکارهای پیشنهادی میتواند از مشکلات اجرایی جلوگیری کند.
کلام آخر
الزام جدید بانک مرکزی برای ارائه اطلاعات توسط صرافیهای رمزارزی، اگرچه گامی مثبت در جهت ایجاد شفافیت و کنترل فعالیتهای مالی است، اما چالشهایی نیز به همراه دارد که نیازمند توجه ویژه است. صرافیها باید با بهینهسازی فرآیندهای داخلی خود، الزامات جدید را رعایت کنند تا بتوانند به فعالیت خود ادامه دهند. از سوی دیگر، بانک مرکزی نیز باید برای اجرای موفق این سیاستها، از حمایت و راهنماییهای لازم برای کسبوکارهای رمزارزی دریغ نکند.
به طور کلی، این دستورالعمل میتواند به ایجاد یک بازار پایدار و قانونی برای رمزارزها در کشور کمک کند، مشروط بر اینکه از دیدگاههای مختلف، چالشهای اجرایی به درستی مدیریت شوند.