امیرحسین راد، مدیرعامل نوبیتکس، در سخنرانی خود در چهارمین رویداد ۹ ژانویه به چالشهای موجود در اکوسیستم رمزارز ایران اشاره کرد. او در ارائهای با عنوان «اکوسیستم دارایی دیجیتال و توسعه نوآوری در ایران» با بررسی روند پر چالش رشد این صنعت، مشکلات تنظیمگری و سیاستهای ناهماهنگ را مورد انتقاد قرار داد.
راد تأکید کرد که مشکل اصلی صنعت رمزارز و بلاکچین نبود تنظیمگری نیست، بلکه «تنظیمگری نامناسب و برخلاف اصول» است. در ادامه، بخشهای مهم سخنان او در این رویداد آمده است.
بانک مرکزی، تنظیمگر مناسب برای صنعت رمزارز نیست
در حالی که تلاش داریم تا از موضوع تنظیمگری دوری کنیم، متأسفانه موانعی برای این امر وجود دارد. تمایل داریم بیشتر به پیشرفتها و نوآوریهایی که بهویژه در زمانهای مناسب بازار در حال شکلگیری است بپردازیم، اما متأسفانه در کنار بسته شدن درگاهها، خبرهایی هم از قطع خدمات دایرکتدبیت برای صرافیهای رمزارزی به گوش رسید.
در رویداد قبلی، سخنرانیای تحت عنوان «آیا بانک مرکزی میتواند رگولاتور مناسبی برای فناوریهای مالی نوین باشد؟» داشتم و به دو دلیل پاسخ من به این سوال منفی بود. نخست اینکه تجربههای بانک مرکزی در حوزههای فینتک و پرداختیاری مثبت نبوده است. دوم اینکه به دلایل ساختاری، بانک مرکزی هیچگاه نتوانسته است ساختار تنظیمگری نوآورانهای ایجاد کند. بنابراین پیشنهاد من این است که برای حل این مشکلات نیاز به تغییرات اساسی در شیوه تنظیمگری داریم.
امروز شاهد تکرار مشکلات مشابه سایر حوزههای فینتک در صنعت رمزارز هستیم، با این تفاوت که ماهیت رمزارز کاملاً متفاوت با مسائلی است که تحت نظارت بانک مرکزی قرار دارد. به عبارت دیگر، نمیتوان تنظیمگری پلتفرمهای آنلاین تاکسی را به سازمان تاکسیرانی سپرد. تجربههای تنظیمگری در بانک مرکزی با هر روش و رویکردی که پیش برود، محکوم به شکست است.
دولتها بزرگترین خالیفروشها هستند
یکی از اتهاماتی که همواره به اکوسیستم رمزارز وارد میشود، مسئله شفافیت است، اما برخلاف این ادعاها، اکوسیستم رمزارز تاکنون با پیشنهاد بیش از پنج سند تنظیمگری به نهادهای مختلف، تلاش کرده است که در این زمینه پیشگام باشد.
مشکل اصلی در تنظیمگری نه تنها ناشی از کمبود آن است، بلکه از تنظیمگریهای غلط و برخلاف اصول نشأت میگیرد. از سوی دیگر، اکوسیستم رمزارز همواره متهم به خالیفروشی بوده، در حالی که واقعیت این است که بزرگترین خالیفروشان دنیا دولتها هستند. صنعت رمزارز در ایران حدود شش تا هفت سال است که فعالیت میکند و در این مدت شاهد رشد چشمگیر این اکوسیستم از یک پلتفرم کوچک به یک بازیگر اصلی در صنعت دیجیتال بودهایم.
دولت باید به این چالشها رسیدگی کند
امروز ایران با بیش از ۱۵ میلیون کاربر و دهها کسبوکار فعال، یکی از بازیگران اصلی در منطقه خاورمیانه است، اما رویکردهای کنونی در حوزه تنظیمگری در شأن این کشور و حتی دولت نیست.
بخش خصوصی قوی یکی از ارکان کلیدی در حل مسائل کشور است و میتواند در توسعه اقتصاد دیجیتال نقش بسزایی ایفا کند. هرچند برای بسیاری از فعالان جدید این صنعت، چالشها ممکن است تازه به نظر برسد، اما از آغاز این صنعت در ایران، چالشهای داخلی و خارجی زیادی وجود داشته است.
ضرورت پادرمیانی رئیسجمهور و دولت
در حالی که این صنعت با مشکلات مختلفی روبرو بوده، از جمله محدودیتهای داخلی و خارجی همچون فیلتر دامنهها و حذف از پلیاستور، اما چالشی که امروز با آن مواجهایم به دلیل گستردگی اکوسیستم و تداوم مشکلات، تبدیل به یک چالش جدیتر شده است. با این حال، همانطور که در گذشته توانستهایم از این مشکلات عبور کنیم، امروز نیز اگر اکوسیستم رمزارز با همبستگی و رعایت اصول خود پیش رود، میتواند این مانع را نیز پشت سر بگذارد.
اگرچه امروز بازار رمزارزها به مرز ۴ تریلیون دلار رسیده است، اما باید بدانیم که تنها با تنظیمگری درست و تعامل مؤثر با بخش خصوصی است که میتوان از این بحران عبور کرد. لجبازی و استفاده از قدرت قاهره تنها منجر به ناامیدی جوانان این کشور خواهد شد.
در پایان، از رئیسجمهور محترم و دولت تقاضا دارم تا با مداخله و پادرمیانی، صدای فعالان این اکوسیستم را بشنوند و از بروز آسیب بیشتر به این صنعت و محصولاتی که با زحمات فراوان ساخته شدهاند، جلوگیری کنند.
منبع: راه پرداخت