ترامپ در حال پیگیری برنامههای تعرفهای خویش است. او در نخستین ضربه خود به مناقشه تجاری، از روز سهشنبه روی بیشتر کالاهای وارداتی از کانادا و مکزیک ۲۵ درصد تعرفه و روی واردات از چین و انرژی کانادا ۱۰ درصد تعرفه تعیین کرد.
اما ترامپ به دنبال چه هدفی است؟
پیامد این تعرفهها، فشار بر مصرفکنندگان آمریکایی خواهد بود؛ زیرا قیمت اقلامی چون سبزیجات، سوخت، خودرو و … را بالا میبرد. در بدترین سناریو، تأثیر اقتصادی آن برای هر فرد آمریکایی ممکن است تا حدود ۸۳۵ دلار تمام شود. استان انتاریو در کانادا بهسرعت وارد عمل شد و کالاهای آمریکایی را از فروشگاههای دولتی حذف کرد.
ارزش دلار کانادا (لونی) به پایینترین حد از سال ۲۰۰۳ رسید و پزو مکزیک نیز بیش از ۲ درصد در برابر دلار آمریکا افت داشت. معاملهگرانی که به صعود دلار آمریکا امید بستهاند، پیشبینی میکنند این تعرفهها تورم را افزایش داده و نرخ بهره آمریکا را بالا نگه دارد، در حالی که همزمان ضربهای به اقتصاد کشورهای دیگر وارد میکند. سهام شرکتهای چینی در هنگکنگ پس از بازگشایی بازارها تحت فشار قرار گرفت.
از سوی دیگر، هند نیز درگیر تعرفههای خودش است و بنا دارد تعرفههای بخشهای الکترونیک و نساجی را کاهش داده و عوارض واردات برخی مواد معدنی حیاتی را حذف کند. نیرمالا سیتهارامان، وزیر دارایی هند، در لایحه بودجه جدید از کاهش بیسابقه مالیات به ارزش یک تریلیون روپیه (معادل ۱۱.۵ میلیارد دلار) برای تحریک رشد اقتصادی خبر داد؛ بااینحال، این بودجه کمک چندانی به جمعیت بیکار این کشور نخواهد کرد.