مهمترین جنبه بیتکوین، مفهومی است که پشت آن قرار دارد. بیتکوین توسط توسعهدهندهای به نام ساتوشی ناکاموتو ایجاد شد. بهجای طراحی یک روش کاملاً جدید برای پرداخت که شیوه فعلی پرداخت آنلاین را به چالش بکشد، ساتوشی برخی مشکلات سیستمهای پرداخت موجود را شناسایی کرد و قصد داشت آنها را حل کند.
شکلگیری ایده بیتکوین
ایده بیتکوین بهطور کلی ساده است: در زمان بحران مالی ۲۰۰۸، مردم سراسر جهان از اثرات مخرب اقتصادی آن رنج بردند. حتی تا زمان نگارش این مطلب (اوایل ۲۰۱۶)، بسیاری هنوز با کاهش ارزش پولهای رایج خود روبرو هستند. با نزدیک شدن نظام مالی جهانی به مرز فروپاشی، بسیاری از بانکهای مرکزی اقدام به سیاستهای تسهیلی کردند، یعنی به زبان ساده چاپ پول را افزایش دادند. بانکهای مرکزی بازارها را با نقدینگی پر کردند و نرخ بهره را به نزدیک صفر رساندند تا از تکرار رکود بزرگ دهه ۱۹۳۰ جلوگیری کنند. این اقدامات منجر به نوسانات گسترده در ارزهای فیات شد و به جنگ ارزی تبدیل شد که در آن کشورها به رقابت برای کاهش ارزش ارز خود پرداختند تا اقتصادشان با ارزانتر شدن کالاها و خدمات در مقایسه با رقبا و همسایگانشان، رقابتیتر شود.
تاثیر اقدامات بانکهای مرکزی و بحران اجتماعی
در نتیجه نجات بانکها، بدهیهای آنها به خزانه عمومی منتقل شد و بار مالی آن بر دوش مالیاتدهندگان آینده قرار گرفت که این مسأله حس بیعدالتی اجتماعی را در میان برخی اقشار برانگیخت. از سوی دیگر، هیچکس واقعاً نمیداند که اثرات بلندمدت تسهیلی چه خواهد بود. شاید پاسخ آن این باشد که در آینده تورم ظهور کرده و کاهش بیشتر ارزش ارزهای فیات که در این طرحها مشارکت کردهاند باشد! آنچه که به نظر میرسید این بود که بانکداران مرکزی که ظاهراً به صورت مستقل از دولتها عمل میکردند، بسیاری از اقتصادها را به سوی ناشناختهها میبردند و آماده بودند ارزهای فیات را هر زمانی که لازم بود کاهش دهند تا چرخهای اقتصاد بچرخد.
سقوط نظام مالی و روی کار آمدن بیتکوین
راهحل دیگر این بود که کل سیستم سقوط کند و از نو ساخته شود، همانطور که در ایسلند اتفاق افتاد. آن کشور در قبال بدهیهایش اعلام ورشکستگی کرد و پس از آن دچار آشفتگی اقتصادی شد.
اینجاست که ایده پیدایش بیتکوین شکل میگیرد: یک سیستم مالی غیرمتمرکز که از دست نخبگان تصمیمگیر جهانی خارج شده است. ساتوشی ناکاموتو فهمید که زمان برای یک سیستم پولی جدید فرا رسیده است، سیستمی که آنقدر متفاوت از ساختار مالی فعلی است که میتوان آن را یک نیروی تخریبی نامید.
تمرکززدایی و فلسفه بیتکوین
یکی از عوامل کلیدی که در طراحی بیتکوین مد نظر بود، تمرکززدایی است. تمرکززدایی به این معناست که همه ما بخشی از اکوسیستم بیتکوین هستیم و هر یک به روش خود به آن کمک میکنیم. بیتکوین به جای تکیه بر دولت، بانک یا واسطه، متعلق به همه است و به سیستم همتا به همتا متکی است. بدون کاربران فردی، بیتکوینی وجود ندارد. هرچه تعداد بیشتری از افراد بیتکوین را بپذیرند، عملکرد آن بهتر میشود.
بازار آزاد و آینده بیتکوین
بازار آزاد بیتکوین این امکان را فراهم میکند که هر کسی در هر نقطه از جهان بهراحتی کسبوکار خود را راهاندازی کرده و پرداختهای بیتکوین را در عرض چند دقیقه بپذیرد. همچنین صاحبان کسبوکارهای موجود میتوانند بیتکوین را بهعنوان یک روش پرداخت جایگزین ارائه کنند و به این ترتیب مشتریان خود را در مقیاس جهانی گسترش دهند.