وقتی میتوان گفت که واقعا در یک بازار گاوی (صعودی) ارزهای دیجیتال قرار داریم که عرضههای اولیه سکه (ICO) دوباره سر و صدا به پا میکنند.
ICOها روشی برای جذب سرمایه هستند که در آن استارتاپهای فعال در حوزه کریپتو، توکنهای جدید خود را مستقیماً در ازای ارزهایی مثل بیتکوین یا اتر به سرمایهگذاران میفروشند. این روش زمانی بسیار محبوب بود، عرضههای اولیه سکه در ژانویه ۲۰۱۸ به رقمی در حدود ۳ میلیارد دلار در ماه رسیده بود. پس از ناپدید شدن تقریباً کامل، حالا دوباره در حال احیا شدن است. برای نمونه، طبق دادههای گردآوریشده توسط کاربری به نام sealaunch در وبسایت Dune Analytics، پلتفرم سرمایهگذاری Echo تاکنون در ماه دسامبر به پروژهها کمک کرده است تا بیش از ۱۷ میلیون دلار در دورهای مختلف جذب سرمایه داشته باشند؛ این رقم بیش از دو برابر ۷.۲ میلیون دلار در ماه نوامبر است.
هفته گذشته، پروژه بلاکچینی MegaETH در Echo توانست طی ۵۶ ثانیه، هدف جمعآوری ۴.۲ میلیون دلاری خود را محقق کند. به گفته شویائو کونگ، همبنیانگذار شرکت MegaLabs (تیم پشت پروژه MegaETH)، آنها تصمیم گرفتند ۵.۸ میلیون دلار دیگر نیز در Echo جذب کنند و این کار را در ۷۵ ثانیه انجام دادند. MegaETH پیش از این، یک دور سرمایه بذری ۲۰ میلیون دلاری به رهبری شرکت سرمایهگذاری Dragonfly جذب کرده بود.
کونگ میگوید:
«ما از ماه ژوئیه با Echo در تماس بودیم و تصمیم گرفتیم چیزی را که ‘نوبت مردمی’ مینامیم آغاز کنیم تا کریپتو را به ریشههایش برگردانیم: اینکه جامعه، از همان ابتدا سهمی واقعی در پروژه داشته باشد. این تغییر بزرگی نسبت به رویکرد معمول است که طی آن، سرمایه از سرمایهگذاران درونی با ارزشگذاریهای بالا جذب میشود و بعد از رویداد تولید توکن، ایردراپها را به جامعه اختصاص میدهند.»
در حدود هفت سالی که از اوجگیری عرضههای اولیه سکه (ICO) و سپس افول سریع آنها میگذرد، سرمایهگذاران خرد و سرمایهگذاران خطرپذیر (VC) همدیگر را مقصر عملکرد ضعیف قیمت توکنها میدانند. سرمایهگذاران خرد معتقدند که سرمایهگذاران خطرپذیر با فروش توکنهایی که در مراحل خصوصی با تخفیفهای بسیار بالا خریدهاند، فشار فروش سنگینی ایجاد میکنند. در مقابل، سرمایهگذاران خطرپذیر میگویند اکثر توکنهایشان قفل شده است و نمیتوانند آنها را برای مدتی طولانی بفروشند.
کونگ افزود بعد از موفقیت MegaETH در جذب سرمایه روی Echo، بیش از ۵۰ بنیانگذار پروژههای کریپتویی برای اطلاع از نحوه اجرای «نوبت مردمی» خودشان با او تماس گرفتهاند.
وی در ادامه افزود:
«حتی سرمایهگذاران سازمانی هم میپرسند چطور میتوان مدل نوبت مردمی را در پرتفویشان پیاده کرد؟ کریپتو دوباره دارد به رویکرد “اول جامعه” برمیگردد.»
شیدایی میمکوینها که از اواخر سال گذشته آغاز شد، یکی از پیامدهای تشدید اختلافات میان سرمایهگذاران خرد و سرمایهگذاران خطرپذیر است. میمکوینها در تئوری به هر فردی فرصت برابر برای سرمایهگذاری در توکنها را میدهند. با این حال، آنها به دلیل جلب توجه و سرمایه بیش از حد در صنعتی که به دنبال کاربردهای فراتر از حدسوگمان است، با انتقادات فزاینده روبهرو هستند. اقداماتی مثل پروژه MegaETH امیدوارند بخشی از توجهی را که معطوف میمکوینها شده است، به سایر بخشهای صنعت کریپتو بازگردانند.
البته به طور کلی، ICOها اغلب در بسیاری از نقاط جهان مشمول مقررات سختگیرانهای هستند. با این حال، پیروزی دونالد ترامپ که حامی کریپتو محسوب میشود، ممکن است در ایالات متحده، این چارچوب را دستخوش تغییر کند.
ویلیام پائو، شریک مؤسسه حقوقی Cooley LLP، میگوید:
«آنچه میبینیم، سطح بالایی از هیجان و انتظار است و از بعضی جهات باعث شده افراد کمتر محتاط باشند؛ چون تصور میکنند که نهادهای نظارتی جور دیگری برخورد خواهند کرد. اما تا زمانی که شاهد تغییرات واقعی نباشیم، به نظرم دلایلی که ما به تیمهای پروژه و سایر فعالان کریپتو توصیه میکنیم محتاط باشند، همچنان پابرجا خواهد بود.»