سرمایهگذاران تقریباً امیدی به شرکت نوپای تحویل غذای جاناتان فاراری، یعنی شرکت Goodfood Market ، نداشتند. این استارتاپ، که در دوران کرونا رشد چشمگیری داشت، ۹۸ درصد از ارزش خود را از دست داد و به یک سهام پنیاستاک در بازار رقابتی تحویل غذا تبدیل شد.
اما امسال، فاراری تصمیم گرفت مسیر جدیدی برای نجات سهام شرکتش پیدا کند: خرید بیتکوین.
او میگوید:
“ما یک کسبوکار اصلی داریم، اما بهاندازهای بزرگ نیست که برای بازارهای مالی جذاب باشد. فکر میکنم با سرمایهگذاری بیشتر در استراتژی بیتکوین، بتوانیم نقدشوندگی سهام خود را افزایش دهیم و سرمایهگذاران بیشتری جذب کنیم.”
گودفود یکی از دهها شرکت عمومی، از جمله یک شرکت شبکه اجتماعی، یک توسعهدهنده بازیهای ویدیویی و حتی یک معدن زغالسنگ است که راه مایکل سیلور را در پیش گرفتهاند و در حال استفاده از منابع مالی شرکت، و در برخی موارد حتی وامهای قرضی، برای خرید بیتکوین هستند. ماه گذشته، حتی هیئت مدیره شرکت ترامپ مدیا اعلام کرد که بخشی از نقدینگی خود را به سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال اختصاص خواهد داد.
این اقدام اگرچه غیرقانونی نیست، اما سوالاتی را در مورد مشروعیت استفاده از داراییهای شرکتی برای سرمایهگذاریهای پرریسک مطرح میکند. ترازنامههای شرکتهای عمومی معمولاً شامل نقدینگی و داراییهای کمریسک مانند اوراق قرضه دولتی هستنند و شمال ارزهای دیجیتال که بهشدت نوسان دارند، نمیشوند. همچنین، مشخص نیست که اگر قیمت بیتکوین دوباره سقوط کند، چه بر سر این شرکتها خواهد آمد، بهویژه شرکتهایی که هیچ ارتباطی با حوزه کریپتو ندارند.
آستین کمپبل، مشاور ارزهای دیجیتال و استاد دانشگاه NYU، میگوید:
“اگر چیزی را با وام بخرید و قیمت آن کاهش پیدا کند، در زمان سررسید وام به مشکل برمیخورید!”
اما همانطور که در دوران داتکام در دهه ۹۰ یا در موج هوش مصنوعی اخیر دیدیم، هیجانات تکنولوژیکی اغلب بر منطق مالی غلبه میکنند. تفاوت اینبار این است که شرکتها واقعاً دارند داراییهای خود را به بیتکوین تبدیل میکنند.
فاراری ماه گذشته با یک میلیون دلار بیتکوین کار را آغاز کرد و قصد دارد بخش قابلتوجهی از نقدینگی باقیمانده شرکت – و هر درآمد آتی آن – را به خرید بیشتر بیتکوین اختصاص دهد.
رشد ارزش سهام شرکتها پس از خرید بیتکوین
افزایش قیمت بیتکوین در یک سال گذشته موج جدیدی از شرکتهای عمومی را به این استراتژی ترغیب کرده است. حتی دونالد ترامپ اخیراً از ایده ایجاد یک ذخیره استراتژیک بیتکوین برای دولت آمریکا صحبت کرده است.
الهامبخش این حرکت، مایکل سیلور، بنیانگذار و رئیس شرکت MicroStrategy است که اکنون با نام Strategy شناخته میشود. او تقریباً تمام نقدینگی شرکتش – و حتی درآمد حاصل از فروش سهام و اوراق قرضه – را به بیتکوین اختصاص داده است.
متاپلنت (Metaplanet)، که به “ورژن ژاپنی Strategy” معروف شده، عملکرد بهتری از سیلور داشته است. این شرکت پس از فروش تقریباً تمام داراییهای هتلهایش و سرمایهگذاری در بیتکوین، یکی از پربازدهترین سهامهای دنیا شد. حتی تنها هتل باقیماندهاش در توکیو را “هتل بیتکوین” نامگذاری کرده است.
یکی از نشانههای موفقیت سیلور زمانی آشکار شد که رایان کوهن، مدیرعامل GameStop، عکسی از خودش در کنار سیلور در شبکههای اجتماعی منتشر کرد. پس از انتشار این عکس، سهام GameStop جهش پیدا کرد زیرا سرمایهگذاران گمانهزنی کردند که این شرکت نیز بهزودی بیتکوین خواهد خرید.
استراتژی پرریسک تأمین مالی از طریق استقراض برای خرید بیتکوین
برخی از شرکتها، مانند Semler Scientific، با استقراض پول اقدام به خرید بیتکوین کردهاند. این شرکت پزشکی ماه گذشته ۸۵ میلیون دلار وام گرفت تا بیتکوین بخرد.
تا اینجا، این استراتژی برای سمبلر جواب داده است و ارزش سهام این شرکت از زمان ورود به بازار بیتکوین بیش از دو برابر شده است.
اما تحلیلگران هشدار میدهند که این مسیر ممکن است پایدار نباشد.
- اگر قیمت بیتکوین سقوط کند، بازپرداخت بدهیهای شرکت چه خواهد شد؟
- با افزایش تعداد شرکتهایی که از این تاکتیک استفاده میکنند، آیا این استراتژی همچنان توجه سرمایهگذاران را جلب خواهد کرد؟
این نگرانیها در مورد Goodfood نیز مطرح است، زیرا سهام این شرکت پس از اعلام اولین خرید بیتکوین، ابتدا رشد کرد اما سپس افت داشت.
آستین کمپبل، استاد NYU، میپرسد:
“با وجود ETFهای بیتکوین و شرکتهایی مانند MicroStrategy، دیگر چه نیازی به شرکتهای بیشتری در این حوزه وجود دارد؟”
تلاش برای تبدیل شرکتهای کوچک به سرمایهگذاران بیتکوین
یک صندوق سرمایهگذاری کوچک ۲۵ میلیون دلاری به نام TMR Capital قصد دارد دهها شرکت کوچک بورسی را متقاعد کند که بیتکوین بخرند. تد روزنتال، بنیانگذار این صندوق، میگوید:
اما این روش با استراتژیهای سنتی مدیریت کسبوکار تفاوت زیادی دارد. در گذشته، شرکتها تمرکز خود را بر رشد پایدار و بلندمدت میگذاشتند، نه خرید داراییهای پرنوسانی مانند بیتکوین.
اما اریک سمبلر، مدیرعامل Semler Scientific، معتقد است که ریسک این استراتژی ارزشش را دارد. او میگوید نگهداری بیتکوین در ترازنامه شرکت باعث میشود که آنها به طیف وسیعتری از سرمایهگذاران دسترسی داشته باشند.
شرکتهایی که نمیتوانند مستقیماً بیتکوین بخرند (حتی از طریق ETFها)، از طریق سهام شرکتهایی مانند Semler و Goodfood به این دارایی دسترسی پیدا میکنند. در همین حال، تالارهای گفتوگوی آنلاین مملو از سرمایهگذاران خردی است که به دنبال خرید سهام شرکتهایی هستند که بیتکوین نگهداری میکنند.
آیا بیتکوین مسیر آینده شرکتهای عمومی خواهد بود؟
مایکل سیلور بهعنوان پیشگام این مسیر، به یک الگو و مربی برای مدیران شرکتهای دیگر تبدیل شده است.
اریک سمبلر میگوید:
“هیئت مدیره ما اطلاعات زیادی در مورد بیتکوین نداشت، اما سیلور در یک تماس تلفنی آنها را متقاعد کرد.”
“او یک باور عمیق دارد که میخواهد دیگران هم او را دنبال کنند و به رشد بیتکوین کمک کنند.”