تا به حال به این موضوع مشکوک شدهاید که دوست علاقهمند به رمزارز شما ممکن است یک روانپریش باشد؟
بر اساس یک مقاله علمی اخیر توسط محققان دانشگاه تورنتو و دانشگاه میامی که در مجله PLOS One منتشر شده است، دارندگان داراییهای دیجیتال تمایل دارند سطوح بالاتری از ویژگیهای شخصیتی “تاریک” مانند خودشیفتگی، ماکیاولیسم، روانپریشی و سادیسم را از خود نشان دهند.
در این گزارش آمده است: “نتایج ارائه شده در مطالعه نشان میدهد که مالکیت رمزارز با چندین ویژگی غیرهنجاری و بحثبرانگیز ناسازگار مرتبط است.” و افزوده است که “افرادی که رمزارز خریداری کرده بودند، به طور میانگین، بیشتر احتمال داشت به نظریههای توطئه اعتقاد داشته باشند، از گروههای افراطی حمایت کنند و احساسات پوپولیستی را به اشتراک بگذارند.”
این مطالعه که بر روی بیش از دو هزار نفر بزرگسال آمریکایی انجام شد، خاطرنشان کرد که صاحبان رمزارز تمایلاتی در معیارهای نیاز به هرج و مرج، پارانویا، ویژگیهای اسکیزوتایپال، جزماندیشی، ذهنیت قربانیگرایی و واکنشپذیری روانی دارند که اصطلاحی بالینی برای انگیزههای ناشی از احساس از دست دادن آزادیهای شخصی است. از افراد مورد مطالعه کمی کمتر از ۳۰ درصد از پاسخ دهندگان نظرسنجی گفتند که مالک رمزارز هستند یا بودهاند.
تقریباً بدیهی است که نمونههای زیادی از ویژگیهای شخصیتی “تاریک” در دنیای سنتی شرکتها نیز وجود دارد. در حالی که این مطالعه اولین مطالعه از این نوع است که بین دارندگان رمزارز و ویژگیهای روانشناختی ارتباط برقرار میکند، مطالعات دیگر ارتباطی بین روانپریشی و رهبری سوءاستفادهگر در شرکت ها را ارائه دادهاند. یک مقاله منتشر شده در سال ۲۰۱۴ در Elsevier رابطه مثبت قابل توجهی بین ارزیابیهای کارمندان از ویژگیهای روانپریشی در سرپرستان خود و پریشانی روانی و رضایت شغلی آنها پیدا کرد.
و حداقل بر اساس شواهد غیررسمی، خودتحقیری طنزآمیز نیز یک ویژگی رایج در میان علاقهمندان به رمزارز است که تمام فراز و نشیبها، کلاهبرداریها و رسواییهای بازار را تجربه کردهاند. بنابراین برخی از معاملهگران برچسب روانپریشی را با آرامش میپذیرند.
به عنوان مثال، نتیجهگیریهای این مطالعه برای کریس ویلر، یک معاملهگر ۵۷ ساله رمزارز، تعجبآور نبود.
ویلر گفت: “شما واقعاً باید دیوانه باشید که درگیر چیزی شوید که ارزش خالص شما در یک روز یک میلیون بالا میرود و یک میلیون پایین میآید.” “در حقیقت هیچ چیز تضمین شده نیست.”
در سال ۲۰۲۱، قیمت بیتکوین به نزدیک ۶۹۰۰۰ دلار رسید و سپس در سال ۲۰۲۲ به زیر ۱۶۰۰۰ دلار سقوط کرد و سپس امسال دوباره به اوج بیسابقه نزدیک به ۷۴۰۰۰ دلار جهش کرد. در چند سال گذشته، صنعت داراییهای دیجیتال با همه چیز، از محکومیت رهبران به کلاهبرداری گرفته تا تبلیغ دونالد ترامپ، نامزد ریاست جمهوری، برای ذخیره استراتژیک ملی بیتکوین، دچار نوسان شده است.
محققان نوشتند که قویترین پیشبینی ها برای اینکه آیا کسی مالک رمزارز است یا خیر، شامل متغیرهایی مانند مرد بودن، داشتن ذهنیت قربانیگرایی یا تکیه بر منابع رسانههای اجتماعی برای اخبار است.
البته، حجم نمونه شرکتکنندگان در این مطالعه نسبتاً محدود بود و از افراد نظرسنجی شده خواسته شد ویژگیهای خود را گزارش دهند. اما نتیجهگیریهای آن هنوز هم طنینانداز است.
ویلر گفت: “هر چه میخواهید ما را صدا کنید.” “در هر صورت ما پیشگام هستیم.”