در کمتر از دو هفته، بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید باعث شد تا اختلافات میان طرفداران بیتکوین و سایر بخشهای دنیای کریپتو دوباره مطرح شود. این بازگشت باعث شد که حامیان بیتکوین، که معتقدند شبکه ارز دیجیتال اصلی همه نیازهای سرمایهگذاران و مصرفکنندگان را برآورده میکند، به سرعت نسبت به دستور اجرایی ترامپ در رابطه با کریپتو واکنش نشان دهند.
آغاز مجدد تقسیمات در دنیای کریپتو
دستور اجرایی ترامپ که به بررسی مزایای ایجاد یک ذخیره دیجیتال برای داراییها پرداخته بود، نظر طرفداران بیتکوین را جلب نکرد. آنها بر این باور بودند که باید بیتکوین در مرکز ذخیره ملی قرار گیرد، نه اینکه به جای آن، به ایجاد یک انبار دیجیتال جدید فکر شود. طرفداران بیتکوین همچنین انگشت اتهام خود را به سمت ریپل نشانه گرفتند و ادعا کردند که این شرکت به گروه ترامپ فشار آورده تا از ایجاد ذخیرهای ویژه برای بیتکوین جلوگیری کند. Ripple، که مالک ارز دیجیتال XRP است، اعلام کرد که از تمام نوعهای دارایی دیجیتال، از جمله بیتکوین، حمایت میکند.
چرا این دو جبهه در دنیای کریپتو همیشه با هم اختلاف دارند؟
آستین کمپبل، استاد دانشگاه نیویورک و مدیرعامل شرکت WSPN USA، که در حوزه استیبلکوین فعالیت میکند، در این باره میگوید:
«همیشه یک شکاف میان کسانی که بیتکوین را به عنوان یک ارز و پول میبینند و کسانی که آن را به عنوان یک فناوری مالی جدید میپندارند، وجود داشته است. این دو گروه معمولاً با یکدیگر توافق ندارند زیرا یکی از آنها معتقد است که بیتکوین تنها یک ارز است و چرا باید برای دیگر داراییهای دیجیتال تلاش کنیم؟ این تنها راهی است که به سودآوری میانجامد.»
کمپبل اضافه میکند:
طرفداران بیتکوین ممکن است اشتباهی تفسیر کنند که ترامپ در این زمینه متعهد به یک نظر خاص است.
او در ادامه میگوید:
«ترامپ هیچوقت علیه بیتکوین موضع نگرفته و هیچ مشکلی با آن ندارد. من این را نه بهعنوان یک ‘بله یا نه’ بلکه بهعنوان یک ‘بله و…’ میبینم، من به بیتکوین علاقه دارم، اما همچنین به بلاکچین به عنوان یک فناوری مالی نیز علاقه دارم.»
ترامپ و تحول دیدگاههایش در دنیای کریپتو
در دوران ریاست جمهوری اول ترامپ، او بیتکوین را یک کلاهبرداری میدانست، اما در حال حاضر به یک حامی واقعی این فناوری تبدیل شده است. او حتی پروژهای به نام “World Liberty Financial” راهاندازی کرده است که شامل میمکوینهایی با نامهای خود و ملانیا ترامپ است. همچنین اخیراً برند جدیدی به نام “Truth.Fi” را راهاندازی کرده که به نظر میرسد سرمایهگذاریهایی را بر اساس اصول “آمریکا اول” ارائه خواهد داد.
او میگوید:
«جامعه کریپتو بهطور معمول خیلی روی شاخصها تأکید میکند و سپس وقتی نتایج طبق پیشبینیهایشان نمیآید، شگفتزده میشوند.»
آیا جامعه کریپتو باید آماده تغییرات بزرگتر باشد؟
کمپبل هشدار میدهد که کریپتوکارها باید از این واقعیت که ترامپ، با وجود سرسختیهایش، ممکن است یک حامی بزرگ اما متغیر برای این حوزه باشد، بهرهبرداری کنند.
وی گفت:
«الان دیگر فقط صدای آنها در اتاق نمیپیچد.»
تاثیرات بازارهای بزرگتر بر کریپتو
در همین حال، گزارشها نشان میدهند که بزرگترین شرکتها مانند تسلا، به سرمایهگذاری در بیتکوین ادامه میدهند. تسلا در فصل چهارم سال گذشته با پذیرش تغییرات حسابداری در خصوص ارزیابی داراییهای بیتکوین خود، موفق به افزایش 600 میلیون دلاری در درآمد خود شد.
چالشهای آینده برای بیتکوین در بازارهای جهانی
کریستین لاگارد، رئیس بانک مرکزی اروپا، اخیراً اعلام کرد که هیچ کشوری در اتحادیه اروپا تصمیم به وارد کردن بیتکوین به ذخایر ارزی خود نخواهد گرفت. او این پیشبینی را بهعنوان یک حقیقت قطعی مطرح کرده است. این اظهارات نشاندهندهی چالشهایی است که بیتکوین ممکن است در سطح جهانی با آنها مواجه شود، مخصوصاً در مواجهه با موسسات مالی بزرگ و قدرتهای اقتصادی جهان.
کلام آخر
در نهایت، درس مهمی که جامعه کریپتو باید از ترامپ بگیرد این است که دنیای ارزهای دیجیتال دیگر بهسادگی در مسیر پیشبینیشده پیش نمیرود. تغییرات و تحولات جدید، چه در سیاست و چه در بازار، میتوانند بهسرعت روندهای این حوزه را تغییر دهند. جامعه کریپتو باید آماده باشد تا با چنین تحولات غیرمنتظرهای روبرو شود و استراتژیهای خود را بر اساس شرایط جدید تنظیم کند.